Інтеграція аптек та її обмеження

аптека
Ми продовжуємо публікацію витягів з доповіді про діяльність позалікарняних аптек у Європейському регіоні ВООЗ, які торкаються найважливіших аспектів їх роботи
Author Avatar
аптека

Горизонтальна інтеграція

Під горизонтальною інтеграцією розуміється ситуація, за якої єдина особа (або компанія) володіє більш ніж однією позалікарняною аптекою, тобто створює аптечну мережу.

Такий підхід привабливий тим, що може забезпечувати економію за рахунок масштабу. АЛЕ він також здатен призводити до обмеження конкуренції та навіть виникнення монополій, коли одна фізична або юридична особа контролює значну частку ринку через одну або кілька мереж позалікарняних аптек.

Багато країн, такі як Албанія, Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Республіка Молдова, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан та Україна, у своєму законодавстві не передбачають горизонтальних обмежень, тоді як інші країни їх прийняли. Іноді в них ідеться лише про конкретну географічну територію (місто, провінцію чи регіон) та/або міноритарні пакети акцій аптек (без урахування першої аптеки у власності цієї особи). Іноді формальних обмежень немає, але державні органи з питань конкуренції мають право втрутитися в разі концентрації високої частки ринку в одних руках.

Наприклад, обмеження на горизонтальну інтеграцію в Норвегії було запроваджено після того, як Управління з питань конкуренції втрутилося в ситуацію, коли після лібералізації понад 80% аптек опинилося у власності однієї групи. Новий польський закон від 2017 року також запобігає подальшій горизонтальній інтеграції, оскільки відповідно до нього юридична особа не може мати додаткову ліцензію на нову аптеку, якщо контролює понад 1% позалікарняних аптек у даному регіоні.

Приклади норм, що обмежують горизонтальну інтеграцію

Країна Обмеження
Болгарія, Польща, Угорщина, Португалія Не більше чотирьох аптек у власності однієї особи
Німеччина, Данія, Іспанія, Монако, Туреччина, Фінляндія Володіння кількома аптеками заборонено
Італія Кожному власнику аптеки (зокрема корпоративним юридичним особам) дозволено прямо або опосередковано контролювати не більше 20% аптек, розташованих в одному регіоні або автономній провінції.
Мальта Приватна особа або компанія може володіти лише однією аптекою в одному й тому самому місті або селі
Норвегія Жодній аптечній мережі не дозволяється володіти понад 40% від усіх аптек у країні
Франція Володіння кількома аптеками не дозволено, проте можливі міноритарні пакети максимум у чотирьох позалікарняних аптеках
Естонія Не більше чотирьох аптек (або міноритарних пакетів акцій максимум у чотирьох позалікарняних аптеках) у власності однієї фізичної або юридичної особи

Вертикальна інтеграція

У контексті позалікарняних аптек вертикальна інтеграція головним чином характеризує можливість оптовика або фармацевтичного підприємства володіти позалікарняними аптеками. З економічної точки зору це актуально лише в тому разі, якщо супроводжується горизонтальною інтеграцією (іншими словами, оптову компанію навряд чи зацікавить лише одна власна позалікарняна аптека в країні).

У Європейському регіоні ВООЗ найбільшим оптовикам (Walgreens Alliance Boots, McKesson-Celesio і Phoenix) належить одна або кілька аптечних мереж у країнах, де дозволена вертикальна і горизонтальна інтеграція. У Польщі відповідно до закону 2017 року нові ліцензії більше не видаються не-фармацевтам і встановлюється обмеження на кількість аптек  – всього чотири можуть перебувати у власності однієї приватної особи. Ці положення обмежують подальшу вертикальну інтеграцію, оскільки унеможливлюють передачу ліцензій іншим компаніям навіть у разі злиття.

Крім норм, що обмежують вертикальну інтеграцію, нерідко діє заборона на володіння позалікарняною аптекою лікарем або іншим фахівцем з правом призначення лікарських засобів, щоб уникнути потенційного конфлікту інтересів. Такі положення є в Данії, Ірландії, Ісландії, на Мальті, в Норвегії, Швеції та Естонії. В Іспанії та Франції така заборонна міра застосовується навіть у тому випадку, якщо у медичного працівника також є вища освіта в галузі фармації.

Виробники лікарських засобів, (приватні) лікарні та фонди медичного страхування теж можуть бути позбавлені можливості володіти позалікарняними аптеками з метою запобігання потенційному конфлікту інтересів, зокрема в Ісландії, Норвегії, Швеції та Норвегії.

У Вірменії приблизно 25% аптек належать до аптечних мереж, які перебувають у власності оптових компаній. За даними міністерства охорони здоров’я, зважаючи на високі ризики монополізації та недобросовісної конкуренції, було запропоновано законопроєкт, що обмежує вертикальну інтеграцію, і його запровадження планується у 2025 році.

Читайте також:





0,0
0,0 з 5 зірок (на основі 0 відгуків)
Відмінно0%
Дуже добре0%
Середнє0%
Погано0%
Жахливо0%
Прокрутка до верху