Давай влаштуємо свято!

Календар невблаганно натякає, що рік закінчується. Треба готуватись до зустрічі нового. Вже назріває план, коли купувати ялинку, що дарувати родичам і як накривати стіл. Ось тільки оздоблення будинку чомусь не враховано у цьому важливому списку.
Author Avatar

Забутий ритуал

У наших предків на всі випадки життя були певні ритуали. І жодне свято не обходилося без попередньої, дуже послідовної підготовки. Наші прапрадіди свято вірили: порушиш ритуал – світ завалиться. Вірите чи ні, але ці переконання передалися нам і існують на підсвідомому рівні. Тому ми вбираємо новорічне деревце, даруємо подарунки і готуємо ситні обіди, не усвідомлюючи сенсу цих дій. Щоправда, загубилася одна дуже важлива ланка: прикраси для свята, подарунки і навіть частування ми частіше купуємо. Ось і залишається після свята гіркий осад чогось згаяного, безповоротно втраченого.

– Щоб свято прийшло в дім, його необхідно… покликати! – впевнена кандидат психологічних наук, президент Української арт-терапевтичної асоціації Олена Вознесенська. – Ви помічали, з яким трепетом чекають на Новий рік і докладно готуються до свята діти? Усе тому, що “міфологічна” свідомість, яка дісталася у спадок від пращурів, у малечі ще не затерта нашими штампами і “правильним” вихованням. Вони вірять у диво і роблять усе, щоб воно сталося!

Арт-терапевт вважає, що і дорослим варто долучитися до “зазивання” свята. Нічого складного в цьому немає. Для початку встановіть у будинку “зимовий час”. Ні, годинник переводити не треба. Досить оновити “гардероб” житла. Критично перегляньте вміст шаф і шухляд, полиць і комода: речі, до яких ви не торкалися протягом року, найімовірніше, вам уже не знадобляться. Вимийте вікна та дзеркала, витріть пил у важкодоступних місцях, добре провітріть приміщення. Принесіть у дім атрибути грудня. Які? Прислухайтеся до інтуїції. Можливо, вона “шепне”, що в кімнаті потрібна ялинова “лапа” з шишкою, гілка горобини або шипшини з плодами. У кутку вітальні поставте високу вазу. Обплетіть її сріблястим дротом і наповніть пухом (або синтепоном): така композиція нагадає про зиму, навіть якщо на подвір’ї немає снігу. Можна прикрити ватою землю у вазонах із кімнатними рослинами, а на гілку домашнього деревця “поселити” декоративного снігура. Ліжка застеліть теплими пледами в “зимових” тонах – так домашня обстановка одразу порине в казковий флер і налаштує творити чудеса.

Тепер саме час “зазивати” свято. Почніть зі сніжинок. Спочатку цей символ у наших предків уособлював небо. Сніжинка, схожа на колесо з шістьма спицями, була емблемою бога-громовержця Перуна. Такий знак беріг будинок від блискавки. Інші сніжинки, у витіюватих візерунках яких простежуються геометричні фігури, уособлюють сили природи і вважаються охоронними знаками. Розклеюючи паперові сніжинки на вікнах, дверях, стінах, ви створюєте житлу потужний енергетичний захист. А сам процес їх вирізання схожий на медитацію: ви повністю зосереджуєтеся на візерунку і відключаєтеся від суєти зовнішнього світу. Ви – творите! Тут і творчість, і духовне оновлення.

– Дуже важливо всі прикраси для дому готувати в родинному колі. Тоді кожен виріб заряджається енергетикою єднання, – каже Олена Вознесенська. -Саме підготовка до свят згуртовувала родину за старих часів. А як зараз? Тато з мамою вічно на роботі й прибігають тільки вже до накритого бабусею столу. Може, тому так багато сімей розпадаються. Але варто подружжю викроїти день на спільне куховарство і прикрашання, як воно одразу ж отримає в нагороду і взаєморозуміння, і підтримку дітей.

 

Не шкодуючи рук своїх

Не збираєтеся ставити ялинку? І не треба – намалюйте деревце. І не переживайте, що у вас немає таланту художника, зобразіть палиці-голки, як умієте. А ось прикрашайте, не шкодуючи рук своїх. У буквальному сенсі! Змастіть долоньки гуашшю або фосфоресціюючими фарбами і “розвішайте” різнокольорові відбитки на “ялинці”. Завершать “композицію” в кімнаті електричні гірлянди. Розмістіть їх на підвіконні, заплутайте навколо кашпо з кімнатними квітами і навіть “киньте” під ліжко. Вийде ефект казкового лісу.

На святково сервірованому столі поставте кришталеву вазу для фруктів, наповніть її водою і пустіть плавати декоративні свічки. Ці маленькі “світлячки” допоможуть зберегти енергетичну гармонію. Вогонь нейтралізує негативні емоції та об’єднає всіх домочадців.

Чекаєте гостей або самі збираєтеся нанести візит? Подбайте про милі сувенірчики, які піднесете. Не варто витрачатися на дорогі подарунки! Зшийте маленькі червоні мішечки (як у Діда Мороза!) і покладіть у кожен маленький презент. Наприклад, смачну цукерку, кумедний брелок або порцелянового бичка – символ прийдешнього року.

– Роблячи подарунок, думайте про те, кому його вручите, – нагадує Олена Вознесенська. – Вмикайте фантазію, згадуйте казки, думайте про хороше. Тоді навіть звичайний горішок, обгорнутий фольгою, нестиме заряд тільки позитивних емоцій і надовго збереже присмак прекрасного свята.

Останнім передноворічним штрихом стануть пахощі або аромалампа із запахами хвої та цитрусових. У квартирі такі аромати не тільки нагадують про свято, а й бадьорять. А ще – вбивають у повітрі хвороботворні мікроби.

Три ідеї для сімейної творчості

  • Свічковий заводик. Якщо у вашому домі є недогорячі свічки (часом шкода викидати воскові цифри, що палали на іменинному торті), подаруйте їм друге життя: зберіть і упереміш із яскравими намистинами складіть у рівну склянку, попередньо змастивши її соняшниковою олією. У центрі цієї композиції розмістіть гніт — джгут із натуральних ниток. Один його кінець “заякорите” великою намистиною на дні, а інший залиште звисати з краю. Кілька парафінових напівпрозорих свічок помістіть у металеву тарілку і поставте її на водяну баню. Коли парафін розплавиться, залийте підготовлену форму. Стакан на кілька годин винесіть на холод, після чого обережно витягніть готову свічку.
  • Якщо возитися з виготовленням свічки немає сил, прикрасьте куплену. Крім самої свічки (краще вибрати товстіший екземпляр) вам знадобиться шматок мотузки і… лаврове листя. Прянощі розмістіть на свічці вертикально, ніби вдягаючи її в сукню (тут без допомоги не обійтися: листя так і норовлять зісковзнути, тому кличте на допомогу домочадців), і закріпіть “вбрання” мотузкою на “талії”. Такий світильник особливо доречний на кухні: нагріваючись, віск “будитиме” лавровий аромат.
  • Морозний розпис. Не пошкодуйте для оздоблення святкового столу прозорих склянок – безбарвним лаком для нігтів або клеєм нанесіть на їхні стінки ззовні якийсь зимовий візерунок (ялиночки, сніжинки) і відразу посипте малюнки манною крупою. Коли робота підсохне, у вас вийде імітація візерунків на вікнах, які з’являються морозним ранком. Якщо “пройтися” по крупі перламутровим лаком, завитки стануть схожі на розсип перлів. У такому посуді дуже вигідно виглядають червоні напої – вино, сік, узвар, чай каркаде.
  • Пряне сонечко. Візьміть кілька великих апельсинів або мандаринів (важливо, щоб фрукти були соковитими і неодмінно свіжими) і прикрасьте кожен суцвіттями гвоздики. Це дуже просто: берете гвоздичку і вдавлюєте її в плід. Пряні “шурупчики” дуже гострі, щоб не поранитися, краще працювати в рукавичках. Готові “вироби” викладіть на блюдця і рознесіть по всьому будинку. Можна скласти “їжачків” у сітку і підвісити, наприклад, біля вхідних дверей. Результат завжди неперевершений: щонайменше тиждень у кімнатах витатиме неповторний пряно-цитрусовий аромат свята! Тільки їсти фрукти після сеансу “ароматерапії” не варто. Надто вже пряні!

Людмила КОВАЛЬЧУК

Використано фото Shutterstock/FOTODOM UKRAINE





0,0
0,0 з 5 зірок (на основі 0 відгуків)
Відмінно0%
Дуже добре0%
Середнє0%
Погано0%
Жахливо0%
Прокрутка до верху