Оптимальна температура в приміщенні: ні жарко, ні холодно

Яка температура в приміщенні, де ми проводимо більшу частину свого часу, вважається оптимальною або найкориснішою для здоров'я?
Author Avatar

Мерзнути шкідливо для дихання

Робоча група ВООЗ поставила собі за мету встановити, чи мають люди, які мешкають у надто холодних приміщеннях, додаткові ризики для здоров’я. І кілька проведених ними систематичних оглядів дозволили відповісти на це питання позитивно.

Насамперед, від температур нижче +18 °С страждає дихальна система. Холодне повітря спричиняє запалення дихальних шляхів, збільшуючи ризик респіраторних захворювань, таких як напади астми, бронхіту або загострення хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ). Перехресне дослідження у дорослих із ХОЗЛ показало поліпшення стану тих пацієнтів, які проживають у будинках із температурою +21 °C і вище. А моделювання, засноване на результатах рандомізованого дослідження за участю дітей з бронхіальною астмою, встановило, що кожен додатковий градус у діапазоні від +9 °C до +21 °C значно збільшує функцію легень.

Холод також спричиняє звуження кровоносних судин, що може призвести до гіпертонічного кризу та його ускладнень, включно з ішемічною хворобою серця та інсультом. Так, під час когортного дослідження, проведеного у Великій Британії, було виявлено, що завдяки підвищенню кімнатної температури на 1 °C артеріальний тиск знижується на 0,5 мм рт. ст.

Пар ломить не кістки, а серце

Зв’язок між високою температурою навколишнього середовища і зростанням смертності добре відомий. Так, у країнах Скандинавії люди більше помирають уже за +19 °C, у Бангкоку – за +30 °C, у північних континентальних містах – за +23,3 °C, а в країнах Середземномор’я – за +29,4 °C. Можна припустити, що подібні закономірності діють і для температури в приміщеннях, проте в країнах, де кондиціювання повітря широко поширене, жодного зв’язку між температурою всередині та зовні приміщень немає.

Особливо важливо підтримувати оптимальну температуру всередині приміщень, де перебувають найуразливіші категорії: літні люди, немовлята, хворі та інваліди.

Експертам ВООЗ вдалося зібрати деяку кількість робіт, що свідчать про шкоду високих температур. Так, в експерименті, проведеному серед 113 літніх людей у Нідерландах, було встановлено, що зростання температури на 1 °C у діапазоні температур від +21-29 °C підвищує ризик порушення сну на 24%. Когортне дослідження в Словенії повідомило про погіршення серцево-судинних симптомів у людей, які живуть у будинках із високим тепловим навантаженням. Дані, отримані в Індії, продемонстрували значний зв’язок між температурою повітря і рівнем діастолічного артеріального тиску у людей. Нарешті, перехресне дослідження серед 1136 жінок у Гані показало зв’язок між збільшенням несприятливих наслідків вагітності та зростанням температури.

І хоча всі ці дослідження були надто незначними для того, щоб зробити глобальні висновки, експерти ВООЗ рекомендують підтримувати температуру в приміщенні не вище за +24 °C, використовуючи для цього теплоізоляцію, штори на вікнах, зелені насадження, вентиляцію та кондиціювання повітря.





0,0
0,0 з 5 зірок (на основі 0 відгуків)
Відмінно0%
Дуже добре0%
Середнє0%
Погано0%
Жахливо0%
Прокрутка до верху