Синдром Перегріну. Вчені розповіли про випадки зникнення гістологічно підтвердженого раку

Author Avatar

Скасований вирок

З 1960-х років минулого століття у спеціалізованій науковій літературі стали з’являтися описи випадків синдрому Перегріна – зникнення гістологічно підтвердженого раку у пацієнтів, які лікувалися не належним чином або взагалі не пройшли жодної протипухлинної терапії. Регрес раку в них був повним (не стало первинного вогнища хвороби та метастазів) або частковим («розсмокталося» те чи інше), а ремісія досягала приблизно 10 років. Синдром Перегріна зафіксований при хоріокарциномі, гіпернефромі, лейкемії, нейро- та ретинобластомі, лімфомі, меланомі, раку молочної залози тощо.

Фахівці відзначають, що більше шансів на одужання у хворих із пухлинами, які містять ембріональні тканини. Так, нейробластома, що вражає переважно дітей раннього віку, формується з незрілих клітин, що мутували, симпатичної нервової системи, яка контролює роботу внутрішніх органів. Зазвичай нейробластома утворюється в ділянці нервових сплетень хребта (на рівні живота, тазу, грудей та шиї). Торкаючись або здавлюючи ту чи іншу його частину, вона може спричинити порушення, наприклад, функції ніг або сечового міхура. Однак у малюків до року часто фіксують спонтанне зникнення нейробластоми. Трапляється це з дітьми старшого віку, навіть коли захворювання досягло третьої стадії розвитку з чотирьох можливих. Очевидно, включаються фактори, що контролюють розвиток організму, що змушують ембріональні нейробласти трансформуватися у зрілу нервову тканину, що веде до усунення пухлини.

Синдром Перегріна: менше краплі у морі

Загалом кількість достовірно підтверджених випадків синдрому Перегріна сягає приблизно тисячі. Це менше, ніж крапля в морі, якщо оцінити цифри статистики ВООЗ: щорічно у світі онкозахворювання вражають приблизно 15 млн осіб, а помирають від цієї хвороби 8-9 млн. Проте сам факт наявності такого явища свідчить про можливість ефективної боротьби з раком, незалежно від його форми, стадії та локалізації.

В організмі кожної здорової людини щодня утворюються сотні злоякісних клітин, але система протипухлинного захисту, що включає імунні, клітинні та інші механізми, їх упізнає та знищує. Під впливом несприятливої ​​спадковості, канцерогенів, що надходять з їжі та навколишнього середовища, нездорового способу життя, через розвиток імунодефіциту – через ті чи інші причини у складній системі контролю за раковими клітинами відбувається збій, що може призвести до розвитку хвороби. Однак у кожному організмі існують приховані резерви відновлення норми. Іншими словами, надія на синдром Перегріна має будь-який пацієнт.

Невиліковність раку також давно спростована. Багато залежить від того, на якій стадії він виявлений. Так, статистика Європейської асоціації раку шийки матки (ЕССА) свідчить, що при своєчасному виявленні це захворювання вдається перемогти у 98% випадків. Просто треба бути уважними до свого стану та самопочуття. Навіть якщо ніщо не турбує, кожні шість місяців жінкам слід відвідувати гінеколога та всім робити флюорографію хоча б раз на два роки, проходити інші обстеження, які призначить терапевт. Особливо важливо вчасно звернутися до лікарів у разі швидкої стомлюваності, втрати апетиту та різкого схуднення, підвищення температури тіла без видимих ​​причин, появи припухлостей, запалень, ущільнень та зміни виду шкіри.

Радикальна ремісія

Синдром Перегріна детально вивчала Келлі Тернер – дослідник у сфері онкології, доктор філософських наук із Університету Каліфорнії (США). Протягом 10 місяців вона спілкувалася з більш ніж сотнею людей – тими, хто позбувся раку, а також з їхніми лікарями та цілителями у різних країнах (Китай, Японія, Таїланд, Індія, Англія, Замбія тощо). Крім того, Тернер проаналізувала інформацію про більш ніж тисячу випадків лікування пацієнтів від раку і виділила близько 75 факторів, які могли призвести їх до одужання. Потім дослідниця визначила дев’ять чинників, які згадував практично кожен її респондент:

  • кардинальна зміна раціону харчування на користь здорової їжі;
  • прийом вітамінів та лікарських трав;
  • вміння позбавлятися пригнічених емоцій;
  • переважання позитивного настрою;
  • підтримка близьких;
  • пізнання свого внутрішнього світу;
  • турбота про своє здоров’я;
  • сильне бажання жити.

Використання інтуїції

Результати своєї роботи, а також дивовижні історії людей, які перемогли рак, Келлі Тернер докладно описала у книзі «Радикальна ремісія. 9 ключових факторів для повного одужання».

Ця книга стала бестселером на Заході і в минулому році була опублікована російською мовою. У ній багато цікавих і корисних спостережень, наприклад, такі: «Слово «пацієнт» походить від латинського patiens – «терплячий, страждаючий, підпорядкований»… Працюючи консультантом у багатьох онкологічних лікарнях, я зрозуміла, що пацієнти, які уважно слухають лікаря та йдуть за ним рекомендаціям, вважаються «хорошими», тоді як «набридливими» прийнято називати тих, хто ставить багато питань, проводить своє дослідження або, що ще гірше, не підпорядковується вказівкам лікаря… Люди, які зуміли позбавитися раку, – це і є ті самі «докучливі» пацієнти, які не слідували сліпо вказівкам лікаря, а брали активну участь у процесі свого лікування».





0,0
0,0 з 5 зірок (на основі 0 відгуків)
Відмінно0%
Дуже добре0%
Середнє0%
Погано0%
Жахливо0%
Прокрутка до верху