У США створили біоелектронну таблетку для схуднення

Дівчина дивиться на яблука
Дослідження показало, що таблетка, яка вібрує, може дати людям, які сидять на дієті, відчуття ситості. Вона переконує мозок, що людина нещодавно поїла.
Author Avatar
Дівчина дивиться на яблука

Апетитом людини керує мозок, він дає сигнал голоду, який скорочує порожній шлунок. Саме тому відчуття насичення приходить трохи пізніше – спершу наповнюється шлунок, а потім поживні речовини всмоктуються в кров. Шлунок – м’язовий орган і, звісно, має властивість розтягуватися, коли в нього надходить їжа, пояснює дієтологиня Альбіна Комісарова.

Фахівці з Гарвардського університету і Массачусетського технологічного інституту вирішили “обдурити” мозок, створивши вібруючу капсулу розміром приблизно 30 мм на 10 мм. Назвали її VIBES – це абревіатура, що походить від повної назви таблетки – Vibrating Ingestible BioElectronic Stimulator.

Vibrating Ingestible BioElectronic Stimulator

Фото: MIT News / Shriya Srinivasan et al.

Вібрації активують рецептори розтягування в шлунку, імітуючи наявність їжі. Сигнали надсилаються до гіпоталамуса через блукаючий нерв, підвищуючи рівень різних гормонів, що викликають відчуття ситості, і знижуючи ті, що спричиняють відчуття голоду.

Дослідження, проведені на свинях, показали, що після прийому капсули вони з’їли майже на 40% менше їжі, ніж без пристрою, і набирали вагу повільніше. Максимальний ефект досягався після 30 хвилин дії таблетки VIBES.

“Цей підхід пропонує альтернативний і потенційно синергетичний підхід до інших доступних сьогодні методів лікування”, – каже Джованні Траверсо, доцент Массачусетського технологічного інституту (MIT) і один з авторів дослідження.

Як працює капсула

“Ми припускаємо, що таблетку VIBES слід приймати на відносно порожній шлунок, за 20-30 хвилин до передбачуваного прийому їжі, щоб викликати бажане відчуття ситості на самому початку їжі”, – пише команда розробників.

Вібрації, які забезпечує батарейка в капсулі, можуть активуватися, коли шлункова кислота розчиняє мембрану навколо таблетки або за таймером.

Очікується, що під час масового виробництва вартість таблеток перебуватиме в діапазоні від цента до одного долара.

Про автора

Author Photo

Гульнара Мірзаєва фахівець з фармацевтичної промисловості в Mister Blister, надає глибокий аналіз бізнес-операцій, ланцюгів поставок, роздрібної торгівлі та законодавства у сфері охорони здоров'я в Узбекистані. Маючи економічну освіту Ташкентського державного університету та досвід роботи у сфері корпоративних фінансів, Гульнара поєднує економічну експертизу з журналістськими навичками для вивчення складного фармацевтичного ландшафту.





0,0
0,0 з 5 зірок (на основі 0 відгуків)
Відмінно0%
Дуже добре0%
Середнє0%
Погано0%
Жахливо0%
Прокрутка до верху